maanantai 31. joulukuuta 2012

Joulupukin tuomaa

 Tänä jouluna meidän perheen isoin paketti tuli minulle. Voi että, miten kiltti olenkaan ollut kun sain tämän lahjaksi:

 Kyllä vaan, sehän on minun ihka oma ompelukoneeni!!!! (Taisin tosin huijata vähän ja kävin ostamassa tämän itse itselleni;) Pitkään olen jo haaveillut ompelukoneesta ja tänä syksynä haave sai uutta potkua, kun ompeluinnostusta löytyi mutta lapsen kanssa oli aina hankalaa lähteä mummolaan ompelemaan. (joo, tuo kuulostaa oudolta, mutta siltä se vaan tuntui). 

Koneeni on Husqvarna Tribute 140 M- mallia. Eli kyseessä on mekaaninen ts. käsin säädettävä kone. Valitstin tämän toisaalta ominaisuuksien ja toisaalta hinnan vuoksi. Ja voi että, kylläpä olen tyytyväinen valintaani. Koneessa on paljo hienoja ominaisuuksia, joita ei äitini Husqvarnassa ole. Erityisen tyytyväinen on ompelunopeuden säätöön. Koneella voi siis rajoittaa ompelunopeutta. Esimerkiksi eilen tuo oli varsin hyvä, kun ompelin trikoota. Ei päässyt sauma vinoon kun kone ompeli vain rauhallisesti.

Myös langan pujottaminen neulaan on jäänyt historiaan, kone hoitaa sen minun puolesta. Ommelvalikoima on varsin laaja, olen nyt kokeillut 3-askelsiksakin, suoran ompeleen, ompeleen joka huolittelee ja saumaa yhtä aikaa sekä vastaavan jousto-ompeleena. Myös napinläpi onnistuu täysin automaattisesta; nappi vain koneeseen ja hups, napinläpi syntyi. (tätä en tosin ole kokeillut vielä;)

Tätä varten siis hankin ne kaksoinneulatkin Karnaluksista, tosin kaksoisneulan langoittamista ei koneen ohjekirjassa neuvota, sitä täytynee käydä kysymässä liikkeestä.


Ensimmäiset tuotokset siis ovat syntyneet, kylläpä niitä syntyykin nopeasti kun kone on kotona ja voi ommella silloin kun on sopiva hetki eikä tarvitse raahautua mummolaan saakka. Mutta niistä enemmän ensi vuonna;) Hyvää alkavaa vuotta kaikille, muistakaahan tehdä käsitöitä ensikin vuonna!

7 kommenttia:

Pia kirjoitti...

Onnittelut kaipaamastasi lahjasta! Nyt on pakko nolona tunnustaa, että olen saanut anopilta monta vuotta sitten joululahjaksi ompelukoneen. Toissa kesänä, kun olin saikulla, päätin kaivaa sen esille ja alkaa toteuttaa itseäni. Sain langat viriteltyä ja kaiken piti olla kondiksessa, mutta... Kone veti langat sellaiseen solmuun, että kone on taas kaapissa solmuineen...

Ehkä jonain päivänä... ; )

Haliterkuin,
Verna.

Nina kirjoitti...

Kieltämättä hieno joululahja! Kaksoisneulan langat pujotetaan yleensä ihan samalla tavalla kuin yksikin, sillä erotuksella että lanka kulkee kiristinlevyjen eri puolilta jos mahdollista. Ja juuri ennen neulaa toinen lanka pujotetaan normaalisti sen "ohjain väkäsen" läpi ja toinen jätetään laittamatta niin ei mene langat solmuun. Piston pituudeksi pisin mahdollinen ja langankireyksiä (ylä- ja ala) muuttelemalla saadaan selkeä siksak nurjalle jolloin ommel joustaa. Innolla jään odottelemaan tuotoksia ja jos fb:n maailmaan kuitenkin joskus eksyt niin suosittelen lämpimästi ompeluelämää-ryhmää josta saa niin ideoita kuin ohjeitakin roppakaupalla :)

Tiipi kirjoitti...

Verna! Mukavaa kuulla sinusta taas pitkän ajan jälkeen. Kävin lukemassa sinunkin vuodesta, sinullekin on tapahtunut paljon:)

Ompelukone on pitkän ajan investointi, joten älä huoli, sen voi ottaa esiin myöhemminkin. Suosittelen, että lukaiset ohjekirjasta, onko säädöt pielessä kun tuli sotkua lankoihin:) Rohkeasti vaan joskus kokeilemaan:)

Tiipi kirjoitti...

yllätysvieras, kiitos langoitusohjeesta! Pitänee laittaa uutta bodya tms. tulemaan, että pääsen kokeilemaan. Tuo fb-ryhmä olisi kyllä erinomainen syy liittyä naamakirjaan mutta taitaa silti jäädä liittymättä;)

Pari tuotosta tosiaan on jo valmiina, postailen niitä jahka saan jotain rotia välikausi- ja toppahaalarin metsästysintooni;)

Heidi kirjoitti...

Hei! Joko olet oppinut käyttämään kaksoisneulaa koneellasi? Minulla sama kone ja kaipaisin vinkkejä :)
-Heidi-

Heidi kirjoitti...

Hei!
Oletko jo oppinut käyttämään kaksoisneulaa? Minulla on samanlainen kone ja kaipaisin vinkkejä :)

Tiipi kirjoitti...

Heippa! Löysin kommenttisi valvonnasta, joten tässäpä vastausta: olen kyllä onnistunut kaksoisneulan kanssa jo monta kertaa, aina tosin ei mene ihan putkeen:)

Eli langoitan molemmat ylälangat ihan normaalia reittiä. Langankireyttä säädän aika harvoin, taitaa olla tällä hetkellä noin 4,5 tai 5 kaksoisneulalla ommellessa. Muuten minusta kone tekee aika hyvää jälkeä, kunhan alalankaa on puolattu riittävästi, samoin ylälankaa on riittävästi. Monesti suttua tulee, jos lankaa on vain vähän jäljellä.

Kannattaa testata kaksoisneulaa tilkulle, ja kokeilla erilaisia säätöjä. En myöskään aloita ompelua ihan kankaan reunasta, koska monesti kone jotenkin vetää kankaan alalangan aukkoon, jos liian reunasta aloittaa. Sen huomasin kesällä, että viskoositrikoo on aivan järkyttävää ommella millä tähänsä ompeleella, mutta etenkin kaksoineulalla.

Toivottavasti tästä oli edes jotain apua:)