torstai 29. marraskuuta 2012

Viidakon eläimet hyppivät haalarissa

Joskus neulonta- tai ompeluinspiraatio lähtee mallista, joskus materiaalista, joskus jostain aivan muusta. Tämän haalarin kohdalla inspiraatio syntyi materiaalista eli tästä kankaasta. Se oikein huusi minua luokseen kangaskaupassa. Ja samalla huusi haluavansa haalariksi vauvalle;)  Pakkohan sitä oli totella!

Tämmöinen ihanuus siitä sitten tuli.

Ohjeen löysin kirjaston Ottobresta, en nyt muista tarkkaa numeroa, mutta olisikohan ollut vuoden 2009 lehdistä. Mallihaalarissa oli etu- ja takataskut ja vyötärölenkit yms. koristeluita mutta itse halusin ihan perusmallin, koska kangas on melkoisen värikäs ja siinä on nuo eläimet melko isoja. Siis siistiä ja simppeliä:)

Yleensäkin ompelussa sovellan ohjeita melko paljon, esimerkiksi vetoketjut ompelen aina koulussa oppimallani tavalla. Kuitenkin ohje on hyvä olla, siihen on helppo palata, jos ei muita mitä pitää seuraavaksi tehdä tai jotain kohtaa ei osaa. Samoin ohjetta käytän juuri mallina ideoille, harvemmin ihan omasta päästä mitään rupean tekemään. Sama siis myös neuleissa. Onneksi nykyään on ohjeita netti ja lehdet pullollaan.

Haalarissa on hieman vyötärön yläpuolella leikkaus. En tehnyt haalariin kokovuorta, mutta yläosan vuoritin, että haalari näyttäisi nätimmältä. Ja hyvä, että vuoritin; kivemman näköinen tuli kun ei saumat kainaloista vilku. Lahkeisiin ompelin kuminauhakujat, helppo käyttää haalaria olipa lapsi hieman lyhyempi tai pidempi.


Tässä kuvassa vyötäröleikkaus ja vetoketju näkyvissä. Kuvat on kyllä surkeita tähän vuodenaikaan, valoa ei riitä edes keskellä päivää.

Ja kuten yleensä minun töissäni, tästä puuttuu vielä napit! Toivotaan, että nepparipihdit löytävät meille pian!

tiistai 27. marraskuuta 2012

Lapselle liivi

Syksyn neuleinspiraation iskiessä tuskailin sitä, etten ole "ehtinyt" neulomaan lapselle vielä mitään hänen syntymän jälkeen. Onneksi GarnStudion sivuilta löytyi kivoja malleja, joista toteutettavaksi valitsin neuleliivin. Tässäpä siis tulos. 

Liivi edestä.

 Neule on ensimmäinen, joka merkittiin syntymäpäivälahjaksi saamaani Neulontapäiväkirjani-kirjaan. Siihen voi merkitä kaikkea neuleen ohjeesta, langasta ym. Sieltä katsoinkin, että neule on aloitettu 25.10 ja valmistui 16.11. Lankana oli Sandness Garnin Mandarin Petit (puuvillalanka), väri 8724. Neuleen koko 74-80 cm. Ja tässä linkki ohjeeseen: kohoneuleliivi.

Tässä vielä liivi takaa.

Hankalin vaihe tässä työssä oli kauluksen reunan neulominen. Siis ohjeen ymmärtäminen oli hankalaa, tosin se johtui siitä, etten lukenut ohjetta tarpeeksi tarkkaan. Kun koko muu neule oli neulottu suljettuna neuleena pyöröpuikolla, jotenkin oletin, että tämäkin osa neulotaan suljettuna neuleena. Mutta se olikin tasona neulottava. Mutta lukemalla uudestaan siitäkin selvittiin;)

perjantai 9. marraskuuta 2012

Korjausompelua aplikointia testaten

 Minun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla aplikointia. En kuitenkaan ole saanut aikaiseksi, mutta jokin aika sitten tuli tarvetta potkuhousujen korjaukselle ja tilaisuus aplikoinnin kokeilemiseen tuli. Kuvan potkuhousut ovat periytyneet vauvalle minulta, joten ne ovat hieman jo kärsineet. Polven kohdalla kangas on kulunut läpinäkyväksi, siispä korjausta tarvittiin ettei kangas täysin rikkoudu.


Tässä ennen toimenpiteitä.

Yllä näkyy kuinka kangas on kulunut melkein puhki.

Aplikointia en ole aiemmin kokeillut, joten ennen aloittamista katsoin netistä yksinkertaisia ohjeita. Kuvioksi valitsin pilven, se tuntui sopivan housuihin. Tukikankaan silitin kiinni ja aloitin ompelun kokeilemalla pienen tilkun ompelua. Tikiksi valitsin tavallisen sik-sakin, josta lyhensin pistonpituutta. Se ei kuitenkaan tuntunut onnistuvan, joten siirryin suoraan varsinaisen pilven kiinnitykseen. No, pitkä tarina lyhyesti, ei onnistunut. Äitini Singer ei ollut yhteistyöhaluinen, ilmeisesti siinä pitäisi olla toisenlainen ommel, jolla aplikointi onnistuisi. Siirryin tavalliseen siksakiin, mutta eihän pienen ihmisen potkuhousuihin paikan ompeleminen olekaan niin helppoa, koska lahje ei sovi kääntymään joka suuntaan ommellessa.

Loppujen lopuksi osittain kiinni ommeltu pilvi tuli ommeltua pöksyihin käsin. Ihan kiva siitä tuli, mutta ehkäpä tätä täytyy vielä harjoitella.... :)

Tässä pilvi vielä läheltä, kyllä se vähän pilveltä näyttää, eikös vaan ;)